Учени откриха, че протеин има централна роля при стареенето на кожата,

...
Учени откриха, че протеин има централна роля при стареенето на кожата,
Коментари Харесай

Проучване: Протеин има ключова роля при стареенето на кожата, ето кой е той

Учени откриха, че протеин има централна роля при стареенето на кожата, заяви електронното издание Юрикалърт.
Това е възпалителният цитокин IL-17, сочи проучване на специалисти от намиращите се в Барселона Институт за проучвания в региона на биомедицината и Национален център за геномен разбор.  
" Стареенето е обвързвано с леко, само че непрекъснато инфектиране, а в кожата то се характеризира със значително увеличение на IL-17, което води до утежняване на положението й ", изяснява доктор Палома Сола от научния екип.
С придвижване на възрастта в кожата настъпват редица структурни и функционални промени, след които са понижена дарба за регенерация, отслабена е функционалността й да работи като преграда и други.
" Резултатите ни демонстрират, че протеинът IL-17 взе участие в процеси, свързани със стареенето. Наблюдаваме, че блокирането му забавя появяването на разнообразни дефекти, присъщи за кожата в по-напреднала възраст. Това изобретение дава нови благоприятни условия за терапия при някои от признаците или за улеснение на възстановяването й след интервенция, да вземем за пример ", изяснява доктор Аснар Бенита от изследователския екип.
Предишни изследвания демонстрираха, че този протеин е обвързван с автоимунни кожни болести, измежду които и псориазис, както и че съществуват лекувания, които блокират IL-17.
" Този протеин е от значително значение за жизненоважни функционалности на организма, като например защитата против микроби и заздравяването на рани, тъй че непрекъснатото му блокиране не е допустимо.
Наблюдавахме, че от краткотрайното му угнетяване има изгоди, които биха могли да съставляват интерес на лечебно равнище ", сподели доктор Гиомар Соланас от Института за проучвания в региона на биомедицината в Барселона.
Бъдещата работа на откривателите ще е ориентирана към изясняване на процесите на стареене, които са свързани с възпалителните положения на кожата и връзката им с IL-17. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР